تغذیه ی نادرست و اشتباهات غذایی مثل هر اشتباه دیگری ناشی از عدم آگاهی و اطلاعات نادرست است. اینکه خودتان را از میوه و سبزیجات یخ زده یا چربی و غیره به طور کلی محروم کنید اصلا درست نیست. در نتیجه لازم است که با آگاهی بیشتر از ماهیت مواد غذایی و نیازهای بدن به اصلاح عادتهای غذایی تان بپردازید. در این مطلب چند نمونه از اشتباهات حوزه ی تغذیه را عنوان می کنیم. لطفا با ما همراه باشید.
حذف کامل میوه ها و سبزیجات یخ زده
همیشه تاکید میشود که میوه و سبزیجات تازه خواص بیشتری دارند و باید حتما از انواع تازه ی این مواد غذایی استفاده شود. اما این حرف به این معنی نیست که از خیر میوه ها و سبزیجات یخزده بگذرید. درست است که بهتر است هر میوه و سبزی را در فصل خود مصرف کرد اما میشود در فصول دیگر و یا در مواردی که میوه یا سبزی در منطقه ی شما صرفا به صورت یخ زده ارائه میشود از مصرف آنها غافل نشد. در هر حال حذف کامل این قبیل مواد غذایی نیز جزو باورهای رایج و نادرست غذایی است.
.
صرفنظر کردن از وعده های غذایی
اگر تصور میکنید که با حذف یک وعده ی غذایی و بویژه صبحانه لاغر می شوید سخت در اشتباهید. زمانیکه از خیر یک وعده ی غذایی می گذرید در سیستم منظم بدنتان اشکال ایجاد میکنید. به این ترتیب نیز بدن شروع به ذخیرهی انرژی کرده و کالریها را به جای سوزاندن انبار میکند. در نتیجه به جای لاغر شدن احتمال چاق شدنتان بیشتر است.
در حین انجام دادن کارهای دیگر غذا می خورید
خیلی از مردم مقابل تلویزیون، حین کار کردن با رایانه یا مطالعه و کارهای از این قبیل غذا نیز میخورند. این عادت نادرست پیامهای ضد و نقیضی به مغز مخابره میکند. در نتیجه بدن متوجه سیری خود نمیشود و فرد بیش از نیاز خود غذا میخورد. زمانی که غذا میخورید تمام هوش و حواستان را به جویدن لقمهها و لذت بردن از غذایتان بدهید.
.
تند غذا میخورید
تند غذا خوردن برای سلامتی مضر است. زمانی که خیلی سریع لقمهها را یکی پس از دیگری روانه ی معده ی بیچاره تان میکنید مغز وقت نمیکند تا متوجه شود چه اتفاقی در حال وقوع است. در واقع معده پر از غذا میشود اما مغز نمیتواند به این سرعت پیام سیری را ارسال کند. این کار به مرور به دستگاه گوارش آسیب زده و مشکلات جسمی زیادی به بار میآورد.
مواد غذایی نشاسته ای مانند نان، سیب زمینی، نان و یا پاستاها به خودی خود ناسالم نیستند. مشکل زمانی پیش می آید که این ترکیبات به کره، خامه، کچاب و انواع سس های پرچرب و پرکالری دیگر آغشته می شوند و میزان کالری آن هارا چند برابر می کنند.
.
لب به روغن و چربی نمیزنید
اکثر مردم تصور میکنند که برای داشتن تناسب اندام و لاغری اولین چیزی که باید از برنامهی غذایی حذف شود چربی است. اما با این حال باید بدانید که چربیها برای سلامت بدن لازم و ضروری اند. نتایج بررسی ها نشان میدهند که چربیهای مفید مانند امگا3 های موجود در ماهیها به داشتن وزنی متناسب کمک میکنند. توجه داشته باشید که اسیدهای چرب موجود در روغنهایی مانند روغن زیتون، کانولا، کلزا، دانه ی کتان و آووکادو و غیره برای عملکرد اعضای بدن لازم هستند. این روغنها باعث ترشح هورمونهای استروئیدی میشوند که به ساخت عضلات و حفظ تناسب اندام کمک زیادی میکنند. در نتیجه نیازی ندارد که خودتان را از هر نوع چربی محروم کنید.
.
آب نمی نوشید
حتما شنیده اید که متخصصان توصیه میکنند روزانه بین یک و نیم تا دو لیتر آب بنوشید. آب برای سلامت بدن لازم و ضروری است. این مایه ی حیات باعث کاهش اشتها شده و مانع از پرخوری میشود. علاوه بر این نوشیدن آب باعث میشود که به سمت نوشیدنی های دیگری مانند آب میوه های صنعتی و نوشابه ها کشیده نشوید؛ چون این نوشیدنی ها پرکالری بوده و باعث چاقی میشوند.
.
خودتان را از پروتئین محروم میکنید
یکی دیگر از اشتباهات رایج غذایی صرفنظر کردن از مصرف پروتئین است. این کار به ویژه در بین افرادی که رژیم میگیرند رایجتر است. به این ترتیب که مصرف میوه و سبزیجات در الویت قرار گرفته و از مصرف مواد غذایی سرشار از پروتئین مانند گوشت، ماهی و تخم مرغ صرفنظر میشود. اما باید بدانید که پروتئینها برای محافظت از عضلات لازم بوده و روند کاهش وزن را سرعت میدهند. چون این ترکیبات مغذی احساس سیری زودهنگامی ایجاد میکنند. پروتئینها باعث ارتقای سلامت بوده و سطح انرژی را بالا میبرند.
.
فقط سبزیجات خام میل میکنید
برخی بر این باور هستند که پخت و پز باعث از بین بردن ویتامینهای موجود در سبزیجات میشود. اما این بارو صحت ندارد. درست است که حرارت بالا باعث کاهش برخی از ویتامین ها مانند ویتامین C میشود اما در عین حال به جذب مواد مغذی دیگر مانند لیکوپن و بتاکاروتن کمک میکند. این آنتیاکسیدانها در گوجه فرنگی،هویج و اسفناج وجود دارد. توجه داشته باشید که پختن بروکلی و گل کلم باعث آزاد شدن ایندولها میشود که قدرت ضدسرطانی بالایی دارند. از دیگر مزایای سبزیجات پخته میتوان به زودهضم بودن آنها و جذب بالای ویتامینهای آن ها اشاره کرد.
.
سبد خریدتان پر از محصولات غذایی رژیمی است
تبلیغات محصولات غذایی رژیمی این باور را در بین مردم ایجاد میکند که برای سلامتی مفیدتر هستند. اما توجه داشته باشید که همیشه اینطور نیست. چون برخی از این محصولات رژیمی کم چرب به جای چربی دو برابر قند بیشتری دارند. علاوه بر این برخی از افراد با شنیدن نام کم چرب یا رژیمی بودن در مصرف این محصولات غذایی دچار افراط میشوند که همین مسئله به سلامتی آسیب میزند.
.
نمکدان را در غذا خالی میکنید
زیاده روی در مصرف سدیم(نمک) باعث افزایش خطر فشار خون و بروز بیماری های قلبی عروقی و سکته ی مغزی میشود. به جای نمک از سبزیجات معطر و ادویه ها استفاده کنید. در حین خرید ترکیبات مواد غذایی را مطالعه کرده و محصولاتی را خریداری کنید که حاوی سدیم کمتری باشند.
.
از خوردن مواد نشاستهای خودداری میکنید
مواد غذایی نشاسته ای مانند سیب زمینی، نان و یا پاستاها به خودی خود ناسالم نیستند. مشکل زمانی به وجود میآید که این ترکیبات به کره، خامه، کچاپ و انواع سسهای پرچرب و پرکالری دیگر آغشته میشوند و میزان کالری آن ها را چندبرابر میکنند. نباید از مصرف این مواد غذایی خودداری کنید چون منبع مواد معدنی و ویتامینها هستند. مصرف متعادل مواد غذایی نشاستهای باعث سیری زودهنگام و کنترل گرسنگی نیز میشوند.
.
بین وعده های غذایی ریزه خواری میکنید
امان از ناخنک زدن و ریزه خواری! معمولا افرادی که ریزه خواری میکنند به سراغ مواد غذایی سالم نیز نمیروند. بهتر است سر ساعات مشخصی غذا بخورید و بین وعدههای اصلی به جای ریزه خواری آب بنوشید. اگر دلتان میخواهد بیش از سه وعده ی غذایی داشته باشید لازم است که وعده ها را کم حجم کنید.
.
دیگر ماست و دوغ همراه با غذاهای گوشتی ممنوع!
مصرف همزمان ماست و غذاهای گوشتی، یکی از ممنوعات طب سنتی به حساب می آید. طبق گفته حکما، مصرف همزمان ماست با غذاهای گوشتی علاوه بر اینکه تولید بلغم می کند، موجب فساد گوشت در معده و در برخی موارد بروز لک و پیس می شود.
.
با حذف سبزی از سفره خود سالاد جایگزین نکنید
طبع اغلب سبزی ها گرم است و به هضم غذا بسیار کمک می کنند. سبزی ها سرشار از مواد معدنی و ویتامین هستند، همچنین به علت دارا بودن فیبر، مانع یبوست می شود، اما سالاد بر خلاف سبزی، طبع سردی دارد و هضم غذا را (برخلاف تصور مردم) مختل می کند.
.
مصرف پنیر به تنهایی و در وعده صبحانه
مصرف پنیر به تنهایی بسیار مضر بوده و بلغم زاست. خوردن پنیر به تنهایی و در وعده صبحانه، فرد را دچار رخوت، سستی و بی حالی و کندی در یادگیری و کاهش تمرکز ذهن می گردد.
غده پاراتیروئید، وظیفه تنظیم کلسیم و فسفر بدن و جذب آن ها را به عهده دارد. این غده کلسیم و فسفر را با یکدیگر و در کنار هم می شناسد، بنابراین در زمانی که ماده غذایی حاوی کلسیم را مصرف می کنیم، باید همراه آن نیز فسفر مصرف کنیم، در غیر این صورت، غده پاراتیروئید، فسفر را از مغز برمی دارد که موجب کندذهنی می شود.
بهترین زمان مصرف پنیر، وعده شام و به همراه مصلاحات آن (گردو، زیره، سیاه دانه و آویشن) بوده، زیرا بیشترین میزان ترشح توسط غده پاراتیروئید در هنگام شب صورت می گیرد.
.
سرکه را از غذاهایتان حذف نکنید
حذف سرکه یکی از ظلم هایی است که توسط گروهی از پزشکان دامن زده شده است.
سرکه در طب سنتی به عنوان یک حمل کننده (Carrier) محسوب می شود. حمل کننده ماده ای است که داروها را جهت مصرف به اعضای مورد نیاز می رساند.
.
وعده غذایی ظهر
از نظر طب سنتی وعده غذایی ظهر، مضر بوده و بلغم و سودا را در بدن زیاد می کند و سبب غلظت خون می شود. ترک وعده نهار موجب تقویت ایمنی بدن، تناسب اندام، حفظ تعادل مزاج و رفع بیماری ها می شود.
گرم ترین زمان در طول روز، ظهر است که بهترین کار در آن ساعات، سرد کردن بدن است، نه خوردن غذا. در طب سنتی توصیه شده که انرژی بدن در زمان ظهر از خواب قیلوله تامین شود.
.
عدم مصرف صحیح آجیل
آجیل برای کاهش چربی، غلظت خون، سلامت قلب، سلامت کبد و افزایش کارکرد مغز بی نهایت مفید و لازم است. طبق تحقیقات مصرف روزانه یک مشت آجیل، بین 5 تا 15 سال به طول عمر انسان می افزاید.
مصرف حداقل 7 عدد بادام در روز (البته به شرطی که به صورت تازه از پوست در آید) در جهت پاکسازی کبد و تقویت استخوان ها، رشد قدی اطفال و افزایش ضریب هوشی و حافظه توصیه شده است.
.
عدم مصرف صحیح ادویه جات
تنها مورد احتیاط ادویه، افراد صفراوی است. مصرف ادویه با غذا موجب فعال شدن کبد و کارکرد منظم دستگاه گوارش خواهد شد.
مصرف مداوم و بلند مدت ادویه، بلغم و سودا نا بجای بدن را کاهش داده و در تخفیف و درمان بیماری های ناشی از بلغم و سودا بسیار موثر است. بیماری هایی مثل آرتروز، درد مفاصل، نفخ معده، کاهش حافظه، صرع، شب ادراری، عفونت های زنانه، افسردگی و … می شود.
.
منابع:
.http://namnak.com
.https://article.tebyan.net